VIXTERIOR

VIXTERIOR

Hatósági kisokos

Egyszerű bejelentés

2016. augusztus 30. - Vixa

Az egyszerű bejelentés idei évtől lépett életbe, és az elmúlt időszakban is több módosításon ment keresztül. A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet alapján történhet a bejelentés, amely csak és kizárólag 300 m2 alatti lakóépületre vonatkozhat. Átalakításra, bővítésre, nem lakóépületre és egyéb melléképületek építésére NEM vonatkozik!

A bejelentés az elektronikus építési napló (e-napló) készenlétbe helyezésével valósul meg. Ezen túlmenően a készenlétbe helyezés további feltétele a bejelentés mellékleteként az építész tervező által az elektronikus építési naplóba feltöltött, legalább az Kormányrendelet 1. melléklete szerinti munkarészekből álló kivitelezési dokumentáció PDF/A formátumban.

Igen jól látható, hogy kivitelezési dokumentáció, nem építési engedélyes terv és tartalmilag sem azonos a kettő.

Az alábbi tervlapokat kell feltölteni mellékletként:

  1. Aláírólap tervjegyzékkel
  2. Helyszínrajz
  3. Kitűzési helyszínrajz
  4. Utcakép
  5. Eltérő szintek alaprajzai
  6. Metszetek
  7. Homlokzatok
  8. Tartószerkezeti tervek
  9. Épület műszaki berendezéseinek rendszerterve
  10. Műszaki leírás
  11. Tervezői költségvetési kiírás

Az egyszerű bejelentés nem számít közigazgatási hatósági eljárásnak, így nem történik sem helyszíni szemle, nem készül róla végzés, határozat, nincs hiánypótlás, nincs döntés. Az építési hatóság az e-naplóból értesül a bejelentésről és ez alapján 15 napon belül értesíti egy egyszerű levélben a telek tulajdonosát, az illetékes kamarát és az építés helye szerinti települési jegyzőt. Építkezni az e-napló készenlétbe helyezése utáni 15 nappal lehet (tehát nem feltétlenül kell megvárni a levél kézhezvételét sem).

Ami még különbség az elmúlt évekhez képest, hogy kötelező művezetés van, ami azt jelenti, hogy az építtető és az építész tervező egy tervezési szerződést köt, amelyben rögzítik a feltételeket és a tervező, mint művezető aktívan részt vesz az építés folyamatában. A tervezői művezető - a Magyar Építész Kamara szabályzata szerint – az építést a helyszínen legalább hat alkalommal figyelemmel kíséri és az elektronikus építési naplóban eseti bejegyzést tesz.

Ha menet közben változnak a tervek, ezt szükséges szintén rögzíteni az e-naplóban. Régebben erre volt megfelelő az építési engedély módosítása. Ebben az esetben, akkor ezt a módosítási szándékot a megvalósítás kezdő napját megelőző tizenöt nappal be kell jelenteni és a változást bemutató tartalmú kivitelezési tervek és dokumentációk e-naplóba történő feltöltésével, eseti bejegyzéssel rögzíteni kell. Abban az esetben van erre szükség, ha a változás érinti az épület alaprajzi méretét; az épület beépítési magasságát; a lakások, önálló rendeltetési egységek számát; az épület telken belüli elhelyezkedését vagy az épület homlokzati geometriáját, anyaghasználatát, színét.

Látható, hogy - bár eljárásilag egyszerűsödött - tartalmilag és szerepvállalás tekintetében bonyolódott a lakóházak építése. Építtetői szempontból ez jobban ügyfélbarát módszer, tervezői oldalról sokkal nagyobb felelősség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vixterior.blog.hu/api/trackback/id/tr8411661336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása