VIXTERIOR

VIXTERIOR

Hatósági kisokos

általános

2016. augusztus 29. - Vixa

Szeretném eloszlatni a ködöt, ami az utóbbi időben kialakult és néhány cikk erejéig elmagyarázni, hogy jelenlegi (2016.augusztusi) állás szerint, melyek azok a munkák, amelyekhez engedély kell.

Az építési tevékenységgel összefüggő hatósági eljárásokat a 312/2012.(XI.8.) Kormányrendelet szabályozza. A tekintélyes számú módosításoknak köszönhetően nem mindig egyértelmű a dolog, ezért mindig azt a hatályos jogszabályt kell nézni, amikor azt az engedélyt megkérjük vagy megkértük vagy amikor az eljárás indult.

Elektronikus ügyintézés van, amelyet az ÉTDR rendszeren keresztül intézhetünk. A legtöbb esetben a tervezők rendelkeznek hozzáféréssel és az egészet ők intézhetik, de csak abban az esetben ha eredeti meghatalmazást adunk be a hivatalokhoz. Enélkül csak saját ügyünkben járhatunk el, nem intézheti más helyettünk.

Nincs ingyen semmi sem, ezért természetesen az építési/bontási/használatbavételi engedélyeknek is van díja. Ezt az illetéktörvény szabályozza és a legtöbb esetben ha nem fizetjük be az elején, akkor hiánypótlásként bekérik. Erre a papír átvételétől számított 8 napunk van. Kivétel a használatbavétel tudomásulvétele, mivel itt nincs mód hiánypótlásra, ennek díja 10.000 Ft, ezt a benyújtáskor már be kell fizetnünk. Továbbá a hatósági bizonyítvány is egy speciális eset, mivel itt egy adatot, tényt igazolnak le. Ennek az illetéke 20.000 Ft. Minden hatóság másképpen alkalmazza a jogszabályt, ezért érdemes előtte érdeklődni, nehogy félinformációk miatt meghiúsuljon az engedélyünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://vixterior.blog.hu/api/trackback/id/tr2211660472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása