VIXTERIOR

VIXTERIOR

Lakberendező vs dekoratőr

2016. augusztus 03. - Vixa

Az épületek és terek kialakításában több szakma is van, amiket megkülönböztethetünk, mindegyik függ a végzettségtől és a munkavégzés típusától. Vegyük sorra őket egy kicsit (a teljesség igénye nélkül):

  • Általánosan a lakberendező a szobák (helyiségek) stílusának kialakításával és a berendezések megfelelő elhelyezésével foglalkozik. Olyan mértékben szól bele a szakági munkákba, amennyit a szoba látványvilágának kialakítása igényel. Ilyenek a világítás, esetleg gépészeti elemek megjelenítése. Néha kisebb bútorok vagy dekorelemek tervezése is feladata lehet. Sokat dolgozik emberekkel és az ő feladata felmérni a megrendelő igényeit és a készülő terveket hozzá igazítani.
  • Az enteriőr (interior=belső tér) stylist vagy designer, aki a színeket hatásokat találja ki és felöltözteti a tereket, kitalálja hogy adott térbe belépve milyen érzésünk legyen. Legszembetűnőbb példája, amikor egy boltot vagy kávézót átalakítanak és egy egészen más arculatot kap általa, de akár kirakatok, műtermi fotózás, filmforgatás során is segédkezhet.
  • A belsőépítész már egy magasabb színvonalat képvisel. Sok esetben a házak tervezői munkának kiegészítéseként alakítja a tereket. Szakági munkákba (villanyszerelés, gépészet, grafikus, stb stb.) beletud és bele is folyik, nem csak megjelenési hanem funkcionális módon is átlátja. Mérnökibb gondolkodású mint az előző kettő és műszakibb terveket készít. Bármilyen területen megtalálhatóak a munkái, egészen a kis műtermi berendezésektől a nagy hotelek szobakialakításáig bármit meg tud oldani. Lényegében a belső terek alakításakor az építészek jobbkeze.
  • Az építész leegyszerűsítve épületeket tervez. Azonban nem csak ennyit...Megrendelőkkel beszél, felméri az igényeket, a költséglehetőségeket, megalkotja a koncepciót. Műszakilag teljesen átlátja a tervezett épületet, megtölti tartalommal, mindezt úgy, hogy mérnöki oldalról is, hatósági oldalról is megfelel és találkozik az építtetői igényekkel. Konzultál statikussal, épületgépésszel, villamos tervezőkkel szükség esetén más egyéb speciális tervezőkkel is. Ő fogja össze a szakági tervezőket, egyesíti tudásukat, hisz végső soron az ő munkáját segítek mindannyian. A legtöbb esetben belső tereket is tervez, meg tudja oldani (tudná) azonban az előbb említett okok miatt annyira sok területen kell helyt állnia, hogy ezek a tervek inkább csak iránymutatások, mint kiforrott tervek. Ezért kerülhet képbe a belsőépítész.

Utóbbi kettőhöz felsőfokú végzettség dukál, míg első kettő tanfolyami vagy OKJ keretek között is tanulható.

És akkor a másik oldal:

  • A dekoratőr, aki általában kirakatokat rendez, díszítéseket talál ki rendezvényekhez, bulikhoz. Külső belső térben egyaránt alkot. Magyarországon már országos szövetséggé alakultak. Tanfolyamon tanulható.
  • Kicsit külön vonal, de ide sorolom az esküvőszervezőt vagy esküvődesignert, aki kibővítve dekoratőr munkáját már szervezési feladatokat is ellát. Kitalálja és sok esetben meg is alkotja a meghívóktól a vendégkönyvön át az asztali virágokig mindent. Összekoordinálja a virágkötőt és nyomdászt, konzultál a párral az esetleges ötletekről és elképzelésekről és eközben akár szobrot vagy dekorációs elemeket tervez amitől több lesz a rendezvény. Sok esetben csak érdeklődés alapján autodidakta módon tanult, de tanfolyami keretei is vannak.

Fentiek rugalmasan kezelendőek, és utólag is elnézést ha kihagytam valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://vixterior.blog.hu/api/trackback/id/tr868921754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása