VIXTERIOR

VIXTERIOR

KEDDvenc - Réz-design

2016. augusztus 30. - Vixa

Néhány éve lett egyre népszerűbb és nekem is toplistás a réz mint építészeti és lakberendezési anyag. Ez lehet nagy felületű burkolat vagy csak egy-egy kiegészítő, mindenképpen látványos eleme lesz a lakásunknak. Idővel, és főleg nedves-párás környezetben patinássá válhat, de ettől csak még különlegesebb hatást érhetünk el vele.

A réz egy igen gyakori kémiai anyag, puha, jó vezető és többféle ötvözetével találkozhatunk a mindennapokban is:

  • A réz és a cink (horgany) ötvözete a sárgaréz. Jól forgácsolható, szabad levegőn nem oxidálódik. Színe a réztartalomtól függ, pl. a hamis  arany 80%-a réz.
  • A réz és az ón ötvözete a bronz. Jól önthető, vegyileg ellenálló. Dísztárgyakat, szobrokat, alkatrészeket készítenek belőle. Szépen patinásodik.
  • A réz és a nikkel ötvözete az újezüst, azaz az alpakka. (NEM az ÁLLAT!) Ezüstszínű, vegyileg ellenálló. Étkezőedények, -eszközök egykori alapanyaga.

A legegyszerűbben elérhető kiegészítő a lámpa, ebből - hála a nagy lakberendezési áruházaknak - számtalan variáció közül választhatunk. Talán nem ismeretlen a steampunk, ami egy kortárs művészeti ág, az irodalomtól a képzőművészetig több helyen is találkozhatunk vele. Szerves része a stílusnak a tárgyak "régiesítése", főként a gőzgépek elterjedésének idejéről származtatva, így a réz mint alkotóelem itt is népszerűségnek örvend.

A hagyományos formák kedvelőinek és a retro szerelmeseinek is nagyon sok lámpa akad a kínálatban:

A Villa Mallorca lépcsője:

Gyönyörű konyhapult rézből:

Rezes ágykeret:

Faldekoráció:

Falburkolat kint és bent:

 

Lakberendezési tárgyak és ötletek:

Forrás: Wikipédia - Réz

A bejegyzés trackback címe:

https://vixterior.blog.hu/api/trackback/id/tr9311661386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása