VIXTERIOR

VIXTERIOR

Fürdőszoba felújítás 1. rész

2016. augusztus 05. - Vixa

A meglévő házak/lakások felújításakor az egyik legköltségesebb tétel a fürdőszoba újragondolása lehet. Számtalan variáció elképzelhető és csak az anyagi keretek szabhatnak határt a lehetőségeknek. Összeszedtem 5 fontosabb pontba az felújítás előtt eldöntendőket.

  1. Mire és hogyan használjuk az új fürdőt?
  2. Mekkora összeget szánunk rá?
  3. Mennyi időnk és energiánk van a kivitelezésre?
  4. Mennyire legyen praktikus és mennyire "trendi"?
  5. Ki legyen a kivitelező?

Két alapvető oka lehet a felújításnak, az egyik, hogy új lakásba költöztünk és nem felel meg az igényeinek a meglévő fürdőszoba. A másik, hogy már régebb óta lakunk ott, de idejét múlt lett, vagy már más elképzelés alapján használnánk (pl.: már megnőtt a gyerek vagy az idősödő nagyszülő már nehezen használja a kádat....stb stb.). Először azt kell kitalálni, hogy kell-e kád vagy inkább zuhanyt szeretnénk. Ha zuhanyra esik a választás, akkor után azért legyen-e mégiscsak kád IS betervezve, mert szeretünk ejtőzni téli estéken a forró vízben vagy a zuhany tökéletesen kielégíti az igényünket. A mai kádak nagyon mutatósak és valóban kellemes időtöltés lehet, de évi 1-2 alkalom miatt nem biztos, hogy érdemes több százezres költségekbe verni magunkat. Ezt mindenkinek magának kell tudnia, hogy neki megéri-e. Lesz-e gyerek, akire tervezni kell vagy csak felnőttek fogják használni. Érdemes előre gondolkodni, mert a 10 éves gyerek 1-2 évig igazán gyerek utána kamaszodik és az ő igényeihez is kell terveznünk az új fürdőt, ami jó esetben több 10 évig is kiszolgálhatja az ember.

Ár...a berendezéseken és bútoron kívül hatalmas különbségekkel találkozhatunk a csempék terén is. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hiszen hiába is mondanék tippeket 10.000 Ft körül,ha valaki csak 2000 Ft-os árkategóriában gondolkodik. Mind a kettőre egy későbbi cikkben adok egy-két ötletet is, de általánosan elmondható, hogy az olcsóbb csempék valószínűleg nagyobb százalékban rosszabb minőségűek is. Nem fognak megkopni és ki fognak szolgálni azok is sok évet, azonban picit nehezebb velük a munka. Kevésbé méretpontosak (változó szélesség-magasság-vastagsági méretek), kevesebb anyag van bennük (vékonyabbak), így ebből kifolyólag könnyebben is pattannak le a sarkok, ha nincs megfelelően letámasztva a ragasztó anyagra és ráejtünk valamit. Sok esetben színbeli különbségek is lehetnek egy-egy azonos típus esetén, ez a gyártás miatt lehetséges, akkor ha külön időpontban készült. A drágább típusoknál ezekre jobban figyelnek.

Kivitelezés...igen, erről már mindenki hallott. Ha tudunk, ott kell lenni a mesterurak mellett. Sokszor lehet kérdés, hogy egy-egy mintát hogyan is álmodtunk meg. Lehet probléma a fugázás kivitelezése is, erre is érdemes odafigyelni. Ha nincs időnk és energiánk, akkor a tervezést mindenképpen adjuk ki egy szakértő fürdőszoba-tervezéssel foglalkozó cégnek vagy a építőanyag-kereskedés fürdőszoba osztályán is kérhetünk ilyen terveket. Nagyon profi tervezőprogramokkal dolgoznak és ismerik az egyes csempék tulajdonságait így jó ötleteket tudnak adni. A kész tervet ha rendben találjuk, akkor a kivitelezéssel bízzunk meg egy olyan kivitelezőt, akinek ismerjük a munkáit és munkamorálját is. Ha nem vagyunk eleresztve idővel, akkor ne ezen spóroljunk, mert később lehet gond belőle.

Praktikum vs trendi...Visszatérek az első ponthoz, mert ha megvan, hogy mire használjuk majd, adja magát a válasz is. Nagyon szép a nyitott zuhanyzó esőztető zuhanyfejjel, de gyerekek csak pancsolnak majd benne. Ugyanígy egy térbe állított kád is gyönyörű, de ha inkább zuhanyosok vagyunk vagy eleve kicsi a lakás, teljesen feleslegessé teheti a nagy kádat és a helykihasználást is akadályozza. Fordítva pedig, ha jelenleg egyedül élünk és minden vágyunk egy ilyen kád , akkor inkább várjunk vele kicsit és gyűjtsünk rá majd építtessük be. A lakás dísze lehet. Csempénél is érvényesülhetnek az előzőek. A sötét csempén jobban látszik a vízkő, a sötét fuga viszont jobban bírja a koszt. A világos padlón látszanak a szöszök, por és hajszálak, viszont nagyobbnak tűnik a tér. Nagy csempét nehéz fektetni, drágább lehet a burkolás díja, de sokkal szebbé teheti a fürdőt.

Kivitelező - látsd: kicsit feljebb. :) Bárki lehet, de lássuk a munkáit. Ha már dolgoztunk vele, az szuper. Ha még nem volt hasonló munka, akkor kérdezősködjünk ismerőstől, kérjünk árat és referenciákat. Kérjük ki az ismerősök véleményét is a náluk végzett munkáról és, hogy azóta hogyan néz ki, van-e vele gond. Kérdezzük meg, hogy dolgozott-e már azzal a típusú vagy méretű csempével amit kiválasztottunk.

Remélem a fentiek alapján sikerül elindulni a felújítással és gyönyörű fürdők büszke tulajdonosa leszel.

Kép: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://vixterior.blog.hu/api/trackback/id/tr538928626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása